Le Parc des Sources, Vichy

Vichy wordt al honderden jaren bezocht om zijn geneeskrachtige bronnen. Eerst kwamen alleen de rijken zich laten verwennen maar later werd voor de meeste Fransen heel normaal om een kuur te komen doen want dit werd vergoed door de verzekering. De stad had tot 2000 iets van vergane glorie, maar er wordt tegenwoordig sterk geïnvesteerd in een nieuw en modern imago. De Art Nouveau villa's worden in ere hersteld en de stad krijgt weer iets terug van de grandeur van weleer. Het is een mooi stadje waar het goed winkelen is. De bronnen zijn zeker een bezoekje waard!

 

In 1968, schreef George Simenon een van zijn beroemde Maigret verhalen. Maigret voelt zich niet zo lekker (te veel armagnac na de copieuze maaltijden). Zijn dokter stuurt hem naar Vichy om een kuur te volgen. Hij moet afvallen!

Hieronder volgen een paar fragmenten uit dit boek.

"De mensen waren hier anders dan in het normale leven. De muziek kon elk ogenblik gaan spelen. De muzikanten in hun mooie uniformen zaten klaar in de muziektent met de dunne pilaren en de drukke versieringen, met hun ogen op de dirigent gericht, om hun koperen instrumenten aan de mond te zetten."

"Doordat ze elke dag, op dezelfde tijden, door de lanen van het park en die langs de Allier liepen..."

"Ik weet niet of u op de hoogte bent van de geneeskrachtige werking van de verschillende bronnen...We zullen het eerst proberen met het water van twee bronnen...die u allebei kunt vinden in het park...U vindt daar stoelen om uit te rusten en als het regent kunt u in een grote met glas overdekte hal zitten."

"U drinkt drie keer, met een halfuur tussenruimte, vijftig centiliter water en dat drinkt u zo heet mogelijk...Dat was nu allemaal lang geleden. Nu was hij hier helemaal thuis, was alles hem vertrouwd, evenals het geval was met de duizenden, tienduizenden mannen en vrouwen tussen wie hij zich van de morgen tot de avond bewoog."